Långfredag II

Man tog Jesus till de ansvariga. Och de dömde Jesus till döds. De hade ingen anledning för det, de ville bara hålla fast vid deras makt. De var rädda att de kunde förlora makten genom Jesus. Därför dödade de Jesus på korset. När Jesus avled tog en rik man Jesu lik och tog honom till sin grav. Två legofigurer som spelade romerska soldater stod framför graven för att bevaka den. Ingen skulle röva liken och sedan säga att Jesus hade uppstod från de döda.   

För 75 år sedan dödades Dietrich Bonhoeffer genom Nazi-Regimen. De var också rädda för att förlora makten. På grund av sin tro på Jesus Kristus ställde Bonhoeffer i fråga nazisternas våld och maktsystem. Han sa i korset guds kärlek till alla. För den här kärleken levde han och kände sig ansvarig för de som led under regimen. Bonhoeffer blev ett vittne för att leva för andra.

Han sa: ”Att i Kristi kors se Guds oövervinnerliga kärlek till alla människor, till oss såväl som till våra fiender, är stor vishet.”

Matteusevangeliet 26, 57 – 66

De som hade gripit Jesus förde honom till översteprästen Kajafas, där de skriftlärda och de äldste hade samlats. Petrus följde efter på avstånd, ända till översteprästens palats. Där gick han in på gården och satte sig bland tjänarna för att se hur det skulle sluta. Översteprästerna och hela rådet sökte få fram något falskt vittnesmål mot Jesus så att de kunde döma honom till döden, men de lyckades inte trots att det uppträdde många falska vittnen. Till sist trädde det fram två som påstod att han hade sagt: ”Jag kan riva ner Guds tempel och bygga upp det igen inom tre dagar.” Då reste sig översteprästen och frågade: ”Har du inget att svara på deras beskyllningar?” Men Jesus teg. Och översteprästen sade: ”Jag besvär dig vid den levande Gudens namn att säga oss om du är Messias, Guds son.” Jesus svarade: ”Du har själv sagt det. Men jag säger er: efter detta skall ni få se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma på himlens moln.” Då slet översteprästen sönder sina kläder och sade: ”Han har hädat. Vad skall vi nu med vittnen till? Ni har själva hört hädelsen. Vad säger ni?” De svarade: ”Han förtjänar döden.” 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: