Domsöndag

Vem är gud?

Det finns olika bilder från olika tider som visar hur människor föreställde sig gud.

Det finns en svartvit bild från en tysk konstnär. Då ser vi Kristus på jordkloven. Kristus är den som har makt över hela världen. Han sitter på en regnbåge som syns som en tron och jorden är hans fotpall. Det betyder att Jesus vill skapa rättvishet på jorden och att han är mäktig (nog)att göra det. Han har en härskares mantel. Och han ser jätte allvarlig ut. Det han måste göra är inte roligt. Jesus är domaren av hela världen. Och på vilket sätt han dömer kan vi se på sina händer. Med den ena handen som han lyfter gör han ett tecken som betyder att han välsignar. Med den andra handen avvisar han.

Bilden vill säga att Jesus kommer som domare som välsignar och ger eviga livet men som avvisar och dömer till eviga döden också.

Jesus domaren skickar oss till himmelen eller till helvete.

Det var en bild av gud som man skapade för mer än 500 år sedan.

Vem är gud? Är han verkligen den som visar sig stenhård om det? Som bara avvisar oss eftersom vi levde fel? Och som straffar oss med eviga förbannelsen?

Ibland känner vi oss kanske sådant. Vi tänker att vi inte räcker. Eller att vi har gjort många misstag. Och vi kan inte förlåta oss (själva).

Det härstammar kanske från barndomen och ungdomstiden när man ingav oss att vi inte är så som man kunde förvänta sig av oss. Vi har en dålig bild av oss eftersom alltid sa man till oss vad vi gjorde fel eller vad andra kunde bättre än vi. Då får man en dålig självkänsla.

Och kanske är det därför att vi tänker: När alla säger detsamma om oss då måste gud säkert också tänka sådant. Vilken bild av gud har du?

människorna för 500 år sedan hade mycket ångest. De visste inte vad de skulle förvänta sig när de dog. Gud var ju den hårda domaren.

Vem är gud?

Det finns en staty som finns i några av våra kyrkor och som visar Jesus Kristus. Då ser vi hur han stiger upp till himmelen. Han har uppstått från de döda och farit nu tillbaka till Fadern i himmelen. Och när han lyfter sig från jorden då välsignar han med både händerna hela världen.

Det är verkligen gud så som vi hör om honom i bibeln. Det är som Jesus Kristus verkligen är.

Han vill välsigna vårt liv. Han observerar inte oss hela tiden och blir inte arg på oss när vi har gjort fel. Gud tänker inte negativt om oss. Han vet om våra brister och framförallt om våra rädslor. Och när vi är depressiva på grund av våra misstag då vill han trösta oss. Gud har öppna armar för oss när vi inte mår bra. Till honom kan vi gå med allt som är besvärligt för oss.

Gud är vårt ljus, vår hjälp vi kan vända oss till. Vi behöver inte vara rädda för människor eller gud. Vi har Jesus Kristus, den uppståndne på vår sida.

Så(dant) är gud. Och det finns också i en historia om en kvinna i bibeln. Ni känner kanske alla historien om Hagar, Abrahams andra fru. Hon skulle födda barn till honom. Men när bebisen var där/kom i världen Då blev hans första fru avundsjuk. Och till slut skickade Abraham Hagar i öknen. Då var hon ensam bara med lilla bebisen. Och i öknen dök upp en ängel som hjälpte henne. Och bibeln berättar att även hon med hennes son blev till ett stort folk.

Om vi inte vet hur det skall gå vidare, om vi känner nöden, om det är mörkt inom oss, …

Om vi känner att vi inte kan fortsätta för oss själva eller andra eller gud.

Då får vi veta. Det finns en gud som bara vill välsigna oss.

Martin Luther sa: Vi kan inte falla djupare än i guds händer. Det är inte gud som vill förbanna oss. Gud önskar oss väl. Och han vill bära oss genom tiden och själv i döden.

Det är den glada budskapen vi har som kristna. Och om vi tänker så(dant) på gud då kan vi bara må bra. Det finns gud som stannar bredvid oss på vår väg. Och därför får vi ha hopp och framtidstro oavsett vad andra säger eller tänker om oss. Och oavsett vad som händer i vårt liv.

Det finns en gud som tittar på oss med nådiga och kärleksfulla ögon.

När vi går till nattvard idag då kan vi ta med allt som är svårt för oss till gud och under nattvarden vill gud välsigna oss och utrusta oss med ny styrka för allt vad som ligger framför oss. Jag vill avsluta med Psalm 190: Bred dina vida vingar.

Bred dina vida vingar, o Jesus över mig, och lär mig stilla vila i ve och väl hos dig. Bli du min ro, min starkhet, min visdom och mitt råd, och låt mig alla dagar få leva av din nåd.

Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: