Advent

Hur vore det om den svenska kungen kom till Filipstad?

Jag tror allt skulle vara fint och noggrant städad och många flaggor skulle finnas i hela staden. Och om det är dags att han kommer, Då skulle det vara mycket press; Tv, radio och tidningen. Och det finns mycket säkerhet längs hela vägen. Och när han kör förbi med bilen då skulle alla vara jätte glada och vifta med flaggorna.

Och om kungen gick rund någonstans och man kunde nå honom i en meter avstånd. Och kanske räcker han handen. Vad vore det för en stor upplevelse.

Men om kungen kom inkognito. Hur skulle det bli då? Vi skulle inte smycka våra gator. Och man ser kanske flera människor som verkar vara förtryckta eller som inte mår bra.

Och kanske är det så att kungen går runt ibland, okänd för att få veta hur det är med folket. Och med några av oss har han kanske djupa samtal om vår situation. Om kungen skulle möta oss personligt. Det vore ett kanske livsförändrande möte

I dagens bibeltext hörde vi att det fanns några som kände igen Jesus och som hyllade honom. Men för andra var det att han kom okänd.

I vår läsning har vi hört att han kommer till oss. Och att han vill möta oss personligt.

Predikans text har bara en mening idag ”Se, din kung kommer till dig. Han är rättfärdig och han räddar”.

I den här lilla meningen finns redan så mycket. Så jag delar den i fyra delar.

Första delen: Se

Andra: din konung

Tredje: kommer till dg

Fjärde: han är rättfärdig och han räddar

Se. Det är ett ord som vi hittar ganska ofta i bibeln. Man använder det om något är jätteviktigt och om man vill väcka uppmärksamhet på något:

När gud säger till Josua: ”Se. Jag har ju befallt dig att vara stark och modig”.

Eller Johannes doparen visar på Jesus och säger: ”Se Guds Lamm som tar bort världens synd!”

Och Jesus säger till oss: ”Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut.”

Eller löften av Jesus: ”Se, jag gör allting nytt.”

När man hör ordet ”se” då betyder det: Se upp. Nu handlar det om dig.

Adventstid börjar med en väckning: Se upp. Bli aktsam. I alla våra händelser, glöm inte bort det väsentliga. Utan se: adventstiden och julen består inte bara av att handla mycket och göra mycket. Vi får högt besök: Kungen kommer

Din konung.

Din konung, det är profetens omskrivning för ”Messias”, för Jesus.

I Advent och jultiden då syns Jesus ofta som söta, lilla bebisen. Men Jesus är inte bara den lilla bebisen i krubban.

Han kommer osynlig, ödmjuk och utan våld. Men ändå är han kungen. Jesus är inte bara barnet i krubban, utan han är samtidigt den stora kungen.

Den här kungen är majestätisk, härlig och stor. Och han är duglig att ha allt i sin hand: Vårt liv, framtid och vår öde. Vad som än händer, tänk på det: Jesus är kungen. Han är alltid på ditt sida. Och han även vill ta dig till sin härlighet.

Och även om härligheten är dold i stallet av Betlehem, och dold under lidande, sjukdom och död, då får vi trots dess veta: Jesus är kungen, som har besegrat döden och som tar med dig i sitt rike, där han regerar ensam.

Kommer till dig

Det är för mig den finaste delen av meningen: Kommer till dig, det betyder han kommer personligt. Det är en skillnad om det heter: en konung kommer eller den konungen kommer. Nej, det är din konung.

Och han uppträder inte i ett stort palats, eller huvudstad, utan han kommer till dig. Konungen kommer hem till dig. Gud vill ha en relation till dig.

Jesus vår konung kommer till dig och mig utan att det krävs någonting. Han kommer till oss utan att vi blir tvungna att göra nånting. Utan att vara särskilt fromma människor. Tvärtom: Han kommer gärna till dem som känner sig förkrossade och bedrövade. Han kommer gärna till oss när vi har gjort något dumt.

Profeten Sakarja pratar ursprungligen till folket Israel. Direkt innan vår mening säger han: ”Ropar ut din glädje dotter Sion, jubla dotter Jerusalem. Se, din konung kommer till dig …” Folket Israel var ett folk som gud var besviken av. Gud kallar de ofta som olydiga, syndiga, elaka, otrogna, fördärvade … Och trots dess älskar gud sitt folk. Därför får de glädja sig ty gud kommer till Israel eftersom han älskar de.

Och för oss gäller detsamma: Oavsett hur fjärran vi känner oss från gud, oavsett hur mycket vi tvivlar, hur mycket ledsna, förtvivlade, bittra, besvikna vi är … kommer han till oss eftersom han älskar oss.

Och Jesus valde den minsta och fattigaste hyttan, en luktande stall med krubba och strö, bara för att visa: Inget liv kan vara så mycket förstört och förfallet att kungen inte skulle flytta in i. Han kommer till dig.

Vill vi lämna in honom? Han står framför dörren och knackar. Öppna vi dörren för honom?

Han är rättfärdig och räddar.

Och nu beskrivs kungen: Han är rättfärdig och räddar. Det är sättet hur Jesus agerar. Han är rättfärdig. Jesus är inte bara människa, han kommer från gud, han är guds son, fullkomlig, rätt och god. Han är utan synd. Och han vill skänka oss sin rättvishet. Och det gör han genom förlåtelse och barmhärtighet. Det är guds gåvor till oss: Han gör oss rätt eftersom han är nådig till oss. Han skänkar oss sin rättfärdighet om vi vill.

Och han räddar och hjälper. Det betyder: Han har inte bara hand om himmeln, för det eviga livet. Utan även redan här och nu vill Jesus hjälpa oss. Hans namn härstammar från det hebreiska ordet ”jasha”. Och därifrån kommer namnet: Jeshua – Jesus. Han är hjälparen, räddaren.

Han hjälper dig i din galna vardag. Han hjälper dig att uppfostra dina barn. Han skänker dig styrka när det finns utmaningar på jobbet eller på skolan. Han hjälper dig när du har ett svart samtal.

Be till honom, inbjud honom. Han lyssnar på dig. Han är din kung.

Om han som rättfärdig räddare kommer till oss då förändrar det oss. Vi själva blir till människor som engagerar sig för andra om de befinner sig i nöd.

Vi kan komma med allt till Jesus Kristus vår kung. Han ska hjälpa oss. Vår kung har privataudiens för oss dygnet runt.

Audiens betyder lyssna till. Han hör oss, han lyssnar på oss. Och vi får lyssna på honom.

Jag önskar oss i den här adventstiden den här upplevelsen, den här glädjen, som även Israel hade, som dotter Sion:

Ropar ut din glädje, dotter Sion, jubla dotter Jerusalem. Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han och han räddar.

Då banar sig glädjen väg, när kungen kommer.  Amen.

 

Förbön 1 Advent

Låt oss be till gud som även idag vill komma till oss

 

Vi ber för alla kristna: Att dem är vakna för Kristus, som vill möta oss på mångfaldiga sätt.

 

Vi ber för alla, som sysslar med så många saker: att de hittar tid för att koncentrera på det väsentliga.

 

Vi ber för alla, som är bekymrade: att de inte förlorar hopp på att Gud kommer

 

Vi ber för alla, som är ansvariga i vår kyrka: att de inte blir rädda på grund av de många förändringar, utan att de vågar gå de nästa stegar som Kristus vill gå med oss.

 

Så ber vi till dig, vår gud, som vi tror på nu och i all evighet. Amen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: