Andakt Finna tröst i en konstig situation

Andakt finna tröst i en konstig situation

Det känns konstigt för mig att inse situationen vi hamnade i.

Man får inte mötas, man måste hålla avstånd hela tiden. Man stannar bara hemma. Och det är inte lätt att vara tvungen att endast tillbringa tid tillsammans med dem som bor i samma hus. Rädslan om ens egen existens i varje hänsyn 

Det finns många sätt att hantera den här situationen:

Man skojar gärna för att man inte alltid fokuserar på det som är svårt. Och det kan också hjälpa till. Människor vet om vad som kan fördriva djävulen. Det hjälper under en tid, inte på lång sikt. Sorgen försvinner inte. Och man blir inte modig, lugn och kraftfull.

Vad kan ge oss fröjd och tröst under denna tid?

”Ända hit har gud hjälpt oss”. Så sa Samuel när Israel besegrade sina fiender trots att de var svagare. Med guds hjälp blev Israel bevarad och kunde leva i trygghet. Fienden vågade inte längre att angripa. När upplevde vi hjälp i dåtiden? När fanns det något väldigt skönt i vårt liv? Vad minns vi med stor glädje? När vi tittar tillbaka kan vi upptäcka skydd, fröjd, framgång. Så upplevde det i alla fall Israels ledare Samuel. Och därför lade han en sten på det stället där Israel fick hjälp och segern. Det borde vara ett minnesmärke för kommande generationer.

Har du sådana minnesmärken i ditt liv? Det ger kraft på nytt när vi minns vad som var så glädjerik i vårt liv, vad som gick bra i vårt liv.

Glädje och tröst upplever vi när vi är uppmärksamma på varandra. På nätet ser jag en stor kreativitet och solidaritet som ger kraft. Människor upplever hjälp och blir tacksamma. Och man pratar med dem som är på balkongen. Och folket sjunger sånger där och applåderar för dem som arbetar på sjukhuset eller i butiken. Och det ger kraft och tröst.

All fröjd och tröst som är inom oss kan oss hjälpa att bli suverän i den här tiden. Och vi får veta: När vi upplevde goda erfarenheter/händelser då får vi också lita på att det finns i framtiden. Vi får ha tillit. Och med den här tilliten kan vi gå vidare – framåt.

Paul Gerhard, en präst och låtskrivare i 1600-talet, levde i en tid med stora pestepidemier i hela Europa. Han försökte bearbeta den här situationen i sina sånger och uttryckte sin tillförsikt där.

En av de psalmerna han skrev heter ”Befall din väg åt Herren”. På tyska ”Befiehl dem Herrn deine Wege”. Jag har sjungit den här psalmen ofta. Men nu får den en helt annan betydelse. Och den är en hjälp för mig. Det finns någon som följer med. Kanske kan psalmen också vara något som ger tröst och ny kraft till dig. Tröst i en konstig situation.

”Befall din väg åt herren och allt bekymmer flyr. Han himlens höga fjärran och luft och vindar styr. De moln som snabbt försvinner, sin herrens bud de går. Ha tröst, den Gud skall finna en väg för dig också”

På tyska: BEFIEHL du deine Wege
und was dein Herze kränkt
der allertreusten Pflege
des, der den Himmel lenkt.
Der Wolken Luft und Winden
gibt Wege, Lauf und Bahn
der wird auch Wege finden,
da dein Fuß gehen kann.

Med den här tilliten kan vi kanske också skratta åt det konstiga omkring oss och det konstiga om oss själva. I alla fall kan vi ta all vårt bekymmer och sorg till gud genom bön: befalla vägen åt herren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: