Gud är kärlek

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv”. 

Det är en av de vackraste verserna i bibeln för mig. Några av er kan den kanske utantill.

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv”. 

Man säger också att den vers är evangeliet i miniatyr. Gud själv gav allt för oss så att vi kan leva. Guds enda önskemål är att älska oss.

Johannes skriver mycket om kärleken i evangeliet och i sina brev.

Så sa han: ”Vi har lärt känna Guds kärlek gentemot oss, och vi tror på hans kärlek. Gud är kärlek”, (1 Joh 4,16). Eller:

”Vi älskar därför att han först älskade oss”. (1 Joh 4,19). Och:

”Det finns ingen större kärlek än att man offrar sitt liv för sina vänner”. (Joh 15,13). Och Jesus själv har ju offrat sitt liv för oss.

Aktuellt hör jag ibland: Hur kan gud tillåta att så många människor måste dö? Hur kan gud förbise att så många lider så hemskt? Tar Gud verkligen hand om oss?

Någon sa att hen klagar gud, att hen inte förstår vad som händer. Och varför gud inte agerar i den här svåra tiden.

Och jag tror att det är kanske det bästa sättet: Vi kan ta till gud i bön allt som ligger tungt på våra hjärtan. Och jag tror att vi får klaga, beklaga oss hos gud om vi inte är överens med något vi upplever.

Och jag tror att Gud är kärlek. Och gud är ljus även om jag inte känner det. Och jag tror att gud förstår våra frågor, våra tvivlar, vår oro och rädsla.

Jag har med ett kors idag. Det är en symbol för hopp – döden har inte det sista ordet. Och det är en kärleksymbol. Gud själv led på korset, han var utsatt för det onda och måste lida. Gud vet vad det betyder när vi är utsatta for sådant.

Jag tittade någon gång på en bild med Jesus på korset. Och Jesus räckte ut, räckte ner en hand till någon som befann sig i nöd. Bilden gjorde ett stort intryck på mig: Jesu lidande och dödande på korset betyder att han vill solidarisera med oss. Gud vill vara på vår sida när vi lider eller är i nöd.

En präst förklarade en gång för mig vad korset kan betyda för oss.

Han sa: den vertikala bjälken betyder att gud skänkte oss freden mellan honom och oss. Gud ville inte döma oss på grund av våra fel. Han ville att vi känner oss accepterade oavsett vad vi hade gjort. Gud vill ha oss som sina barn. Och Gud vill älska oss som sina barn. Vi är hans avbild, gud vill ha en relation till oss. Korset kan vara en bro för oss till gud och hans kärlek. Vägen till gud är fri. Vi kan gå till honom och prata med honom om allt.

Horisontalen betyder att vi kan leva som försonade med varandra. Gud skapade fred för oss alla. Och i kyrkan är vi alla hans barn oavsett vad vi har gjort. Därför säger vi ju att vi alla är syskon. Vi är alla älskade av gud därför kan vi också älska varandra.

Korset kan man också se som ett plus. I guds ögon är vi i plus, inte i minus. I guds ögon är vi värdefulla.

Profeten Jeremia säger om Gud: ”Jag vet vilka planer jag har för er, säger Herren.

Det är planer för välgång och inte något ont, för att ge er en framtid och ett hopp”. (Jer 29,11).

Innan vi går från den här gudstjänsten får vi guds välsignelse. Och ibland välsignar prästen genom att sträcka ut händerna så att hela kroppen bildar ett kors. Korset betyder att gud vill välsigna oss. I korset finner vi allt vi behöver.

Det är inte lätt att tro på, i denna tid där vi upplever ovisshet och otrygghet, att Gud vill hjälpa.

Men Gud har visad sig för oss alltid som den som vill vara där för oss och som vill välsigna oss.

Jag själv har ibland ett litet kors i fickan. Och när jag har frågor eller tvivel, när det blir svårt då tar jag det i min hand. Jag håller mig fast vid korset för att få ny kraft. På det sättet koncentrerar jag mig på guds kärlek för mig och hela världen.

Ibland känner även jag inte heller guds kärlek. Men jag vet att den finns. Och jag vill tro på den. Jag vet att gud vill bara det goda för mig. Jag litar på att gud gör allt för mig vad jag behöver nu. Bonhoeffer säger: ”Säkert är att vi alltid får leva i guds närhet och närvaro och att det här livet är ett helt nytt liv för oss; att det finns ingenting som är omöjligt för oss, eftersom det finns ingenting som är omöjligt för Gud”.

Och därför fokuserar jag mig på guds kärlek.

Jag hörde om en fru som när det blev kväll och när barnen sov och mannen arbetade lite att hon gick till en bank under ett träd. Och hon tittade tillbaka på vad som har hänt på dagen. Och efter det sa hon ”Tack” till gud. Och ibland hörde hon en röst som sade: ”Det har jag bara gjort för dig”.

När vi litar på gud blir vi öppna för det som gud gör för oss. Och Jesus tilltalar oss också: ”Det jag gjorde, gjorde jag bara för dig”. Det sa han också på korset: ”Det hade jag bara gjort för dig”.

Med guds kärlek kan vi gå igenom dessa svåra tider.

Låt oss hålla på att betrakta som möjligt att Gud menar det bra med oss. Att han är där för oss i goda och svåra tider och att han vill försörja oss med den kärlek vi behöver. Och vi ska se hur vi på nytt får ny kraft och frid i vårt liv.

Låt oss be: Gud omsluta oss med din kärlek, så att vi kan försonas med oss själva, varandra och dig. Amen.

Förbön

Gud vi tackar dig att du stannar vid vår sida och att vi får känna tecken av din närhet och kärlek, i varje skratt, i varje god ord, som når vårt hjärta. Du låter oss andas och skänker oss ny kraft.

Det gör oss fria för att be om hjälp och inte kasta bort vårt hopp.

Styrka tålamod och kraft till de sjuka. Var nära dem och trösta dem. Ge dem mod och skänk dem också människor som hjälper och förstår dem.

Ge sjukvårdpersonalen kraft och medkänsla. Håll deras belastning inom gränsar. Och skänk dem fröjd genom tecken av tacksamhet och uppskattning.

Vi anbefaller dig alla ansvariga. De mäktiga i vår värld och i vårt land.

Och alla som flitigt forskar, för att pandemin får ta slut.

Vi ber för oss själva: Låt oss umgås försiktigt och tålmodigt med varandra. Låt oss skratta med varandra.          

Skänk oss tro, hopp och kärlek. So vill vi vara din kyrka. Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: