Det behöver tid och lite kunskap

Det är inte så lätt att få rätt information vad Covid-19 är och vad man skulle göra när man faktiskt blir smittad. Antingen finns bidrag som är jättevetenskapliga så att man inte förstå dem eller de är spekulativa och indifferenta och ibland betydelselösa.

Jag är ingen doktor men kanske är de följande iakttagelserna av nytta:

… att det angriper lungorna och sprider sig där inne, vilket innebär att lungorna måste som vanligt försörja hela kroppen med syre och samtidigt producera och transportera mycket luftvägssekret inifrån för att kämpa mot viruset

… att det därför finns mindre syre som står till förfogande för kroppen, vilket gör att man känner sig tröttare

 … att syren används framförallt i blodomloppet hjärta-lungor för att vinna kampen

… att mindre syre skickats till hjärnan, som orsakar huvudvärk

… att mindre syre står till förfogande för andra kroppsdelar som kan leda till att efter en viss tid och under vissa omständigheter (sjukhistoria och ålder) vitala organ slutar fungera

Spännande är att man inte märker någonting i början och att det hela är nästan symtomlöst. Bara en konstig trötthet märks, huvudvärk, kanske att man blir lite andfått under normal belastning, kanske lite rethosta. Det är allt.

När jag inte hör på kroppsignaler fordrar jag för mycket av mig själv och läget kan försämras.

Därför: Om kroppen önskar en paus så ge den möjlighet till återhämtning. Stress kan förstöra en. Ta en paus. Framförallt när kroppen är belastad med en infektion. Och det gäller inte bara i Corona-tider. Lyssna på dina kroppsignaler. Ta en paus. Sov så mycket som du behöver. Eftersom du är viktig … för dig själv och för många andra. Ta hand om dig och dina kära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: