Corona och mänsklighet i en orolig tid

Vi tre, min fru, min äldste dotter och jag hade samma symptom: stark huvudvärk, andningsproblem, trötthet och torr hosta.

Det var vi som handlade tillsammans en veckan innan som fick de här symtomen. Därför var det klart för oss att vi blev smittade. Min fru drabbades av det först. Hon är egentligen en tuff person när det gäller sjukdomar eller förkylningar. Hon känner det här egentligen inte. Och hon blev drabbad hårdast. Ett tecken till att något var annorlunda. Vi blev inte testad för viruset men på det här sättet visade sig sjukdomen för oss:

Det började med ovanlig trötthet. Och plötsligt blev vi andfådd under vanliga arbeten. Sedan fick vi smärta under andningen i övre delen av ryggen. Och tillfälligt smärta under andningen i undre delen av ryggen. Torr känsla i halsen och törst. Känslan att slem kommer fram ur lungorna under andningen. Ont i kroppen ökade. Tryck och smärta vandrar uppåt i lungorna. I natten hade vi ibland känslan att glömma bort att andas. Hemskt. Och vi hade mindre aptit. För första gången ingen kaffe alls.

När sjukdomen började visste vi bara att det är jättefarlig för de som har en sjukhistoria eller för äldre personer, men ibland också för unga människor som känner sig helt frisk. Vi visste att man inte har medicin mot viruset. Och att man kan få andningshjälp/respirationsbehandling på sjukhuset.

Det konstiga vid corona är att det känns så normalt, lite trött, huvudvärk, … Det kan ju också vara förkylning eller allergi, … Det känns normalt men på andra sidan så konstigt, så farligt. Min svägerska som gör mycket idrott berättade för oss att hon blev så konstigt andfådd när hon joggade och att blodkretsloppet orsakade en känsla som hon inte hade haft förut. Hon blev rädd av känslan att något var ganska fel. Och hon slutade nu för några veckor med att jogga. Att vara smittad med Covid-19 känns normalt och konstigt samtidigt.

Konstigt var också att sjukdomen kan gömma sig. Man tänker att det blir bättre och sedan slår den (sjukdomen) tillbaka och jättesnabbt mår man jättedåligt igen och rädslan uppstår att livet kunde vara förbi snart.

Sjukdomen är jätteanspråksfull och komplex. Det är viktigt att lyssna på ens kropp och att få information om hur man borde agera.

Rekommendationer som vi fick vad man kunde göra under sjukdomen är:

  • Det finns mycket behov av sömn. Sov mycket!
  • Det hjälpte att dricka mycket varmt te (med citron och honung), men också mycket vatten. Dryck mycket! Eftersom det hjälper till att slem i lungan lösas.
  • Paracetamol (eller Ibuprofen) mot smärtor i kroppsdelarna och medicin som verkar slemlösande
  • Om det är möjligt: mycket frisk luft
  • Och andningsövningar är jätteviktiga. Till exempel blåsa upp en ballong och efteråt hosta. För att inte smitta andra är det också bra att bara andas in genom näsa. Vi fick några andra övningar från de som drabbades (hitta länkar under texten)
  • Men kom ihåg: I fallet av feber och allvarliga andningsproblem är det bättre att kontakta vården så snart som möjligt.

Vad vi lärde oss under den här tiden: Livet är alltid en risk. Man är inte så medveten om det när livet bara rullar på. Hemskt var att se eller höra åsikter av människor som inte var drabbade och som bedömde ekonomin viktigare än mänskligheten. Det är en allvarlig sjukdom och alla har rätt att leva vidare, inte bara de som känner sig friska nog och de som inte blir så lätt drabbade. Och vi vet att det är relativt vem som blir lätt drabbad. 

Det var tur att vi gjorde vart månadsinköp precis innan vi blev smittade. Och vi insåg att det finns mycket viktigare saker än toapapper (trots att de tomma hyllorna också gav en chock till oss). Till exempel honung, citron, förkylnings medicin, och huskurer som avkok med timjan och snitten lök (eteriska dampar hjälper till att andas bättre).

Vi är på bättringsvägen och om jag skulle sammanfatta tiden så kan jag säga: Jag/Vi är jättetacksamma för solidariteten vi upplevde personligt och i hela världen. Egentligen spelar det ingen roll om det finns en konspirationsteori, om viruset är ett hemligt biovapen eller vad som helst. Och det är inte heller avgörande hur politiker beslutar angående skolor, ekonomi, evenemangen, … Viktigast är hur vi beter oss mot varandra. Vi är sårbara och vi behöver varandra.

Om ni har frågor omkring Covid-19 tveka inte att kontakta och fråga mig. Vi kan prata om allt.

Ha det så bra och ta hand om er och era älskade.

Hälsningar,

Arthur

P.S.: Visste ni att några tidningar ställs om: Man kan läsa tidningen och sedan använda den att tvätta sig på toa. Och det låter ju bra: Att knyta ihop: Att lära sig lite om kultur, samhälle och språk, att vara miljövänlig och att ta hand om ett naturligt mänskligt behov. Se på: Spåktidningen

Andningsövningar (på engelska):

Video 1

Video 2

Video 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: