Kraft åt den trötte

26 Se upp mot himlen!
    Vem har skapat allt detta?
Han leder stjärnornas skaror
    och kallar var och en av dem vid namn.
Hans makt och styrka är så stor
    att inte en enda av dem fattas.

27 Hur kan du, Jakob, säga,
    och du, Israel, klaga:
”Herren ser inte till mig,
    min Gud tar sig inte an min sak?”
28 Vet du inte, har du inte hört
    att Herren är en evig Gud,
som har skapat hela jorden?
    Han blir aldrig trött och svag.
Ingen kan utforska hans förstånd.
29     Han ger kraft åt den trötte
och styrka åt den svage.
30     Unga kan bli trötta och utmattade,
och unga män kan falla.
31     Men de som hoppas på Herren
får ny kraft,
    de får vingar som örnar.
De springer utan att bli trötta
    och vandrar utan att mattas.

Jesaja 40, 26 – 31

Det fanns så mycket som tröttade ut Israel. De levde i exil i Babylon. De längtade efter sitt hemland. Men de blev instängda i ett främmande land med främmande gudar. De blev så trötta på att vänta att allt blir bra igen. De längtade efter att det kommer en tid efter, efter exilen. Men det blev ovisst.

Det finns så mycket som gör oss trötta nu. Vi lever inte i exil. Det är ännu värre: Vi lever instängda i vårt eget land. Vi måste hålla avstånd hela tiden. Vi får inte skaka händerna och inte heller krama eller kyssa varandra.

Ibland känner jag ett kliande att jag vill ge handen, men sedan ….

Mycket är inställt, träffen med anhöriga blir ibland omöjliga.

”Vi är så trötta, vi vill se våra barnbarn”, så sa en äldre kvinna.

Så mycket instängt, så mycket ovisshet som gör så trötta.

Profeten Jesaja uppmuntrar folket Israel till en perspektivbyte. ”Se upp mot himmelen”. Det är gud som har skapad allt, solen, månen, stjärnorna. Gud har gjort det allt. Han är suverän och har makt. Och inte bara det. Gud ser också på oss och vår situation. Han är intresserad av oss.

Israel har upplevt att gud har varit alltid där för folket. Gud befriade Israel ur slaveriet i Egypten, att han hade varit med i öknen, att han ledde de i det nya landet och att han hade varit med i hemlandet också. Och nu i exil, då var gud också med. Han lämnar sitt folk inte i sticket. Gud är alltid nära var än vi är och befinner oss.

Och gud blir aldrig trött. Från det hebreiska kunde man också översätta: Hör ni, är ni med? Gud blir aldrig trött. Fattat? Profeten vill faktiskt vakna upp folket. 

”Han ger kraft åt den trötte”.

I början av pandemin blev det jobbigt att hela familjen måste stanna hemma. Och det uppstod bråk. Efter en tid märkte vi att det också var bra att ha mer gemenskap varandra, att kunna prata mer med varandra.

Då fick vi ny kraft.

I början kunde man inte föreställa sig att eleverna och vuxna arbetar hemifrån. Men många även i min familj upptäckte fördelar och att det kunde ju gå jättesmidigt. Den nya arbetssituationen kan ge ny kraft.

I början blev vi irriterade, osäkra, på hur det skulle gå vidare i vår församling. Mycket blev inställt. Men sedan fick vi många idéer om hur vi kunde hjälpa till andra. Och det utvecklades mycket kreativitet hur vi kunde nå människor med våra gudstjänster, till exempel de många digitala gudstjänster och andakter som nu finns på nätet. Vi hade kraften och kreativiteten att inte ställa in allt utan att ställa om mycket.

I början var det så tråkigt att inte kunna träffa andra och inte kunna göra så mycket. Men vi märker att stillheten och mer tid för sig själv för att slappna av och att återhämta sig är jätteviktigt för kropp och själ. Och att få tid för de viktiga frågorna i livet. 

Det finns bredvid trötthet så mycket kraft varje dag på nytt.

De som hoppas på Herren
får ny kraft,
    de får vingar som örnar.
De springer utan att bli trötta
    och vandrar utan att mattas.

Hur ska vi titta tillbaka när allt är över? Hur blir det efter, efter den här tiden? Hur ser det ut?

Jag tror att vi inte minnas tröttheten utan den nya kraften vi fick och de vingarna.

Att vi kunde bära så mycket. Och att vi bäras så mycket.

Låt oss be:

Tack gud för all kraft och uthållighet vi fick. Hjälp oss att inte bli modlösa utan se på det goda och positiva du har gjort för oss. Tack att du är nära och alltid där. Vi ber om ny kraft för det som väntar på oss den här dagen, den här veckan, i den tid som ligger framför oss. Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: