Pippi, Emil och sommarlov

Jag undrar om ni minns Pippi Långstrump. Säkert gör ni det. Men ni tycker att det är bara för barn, eller hur? Kanske det. Men kanske blev hon en dag så gammal som ni är idag …

Hur skulle hon se ut? Vad skulle hon göra? –

Kanske skulle hon lyfta sin häst som förut. Kanske vore hon lite klokare. Och hon skulle fortfarande vara jättenyfiken och pröva saker. Och skulle göra roliga saker bara för skojs skull. Hon skulle hjälpa till andra och hjälptes till av andra. Hon skulle än idag irritera dem som bara gör sig stora för maktens skull. Och skulle fortfarande skratta mycket.

Jag undrar om ni minns Emil av Lönneberga. Men kanske blev hon en dag så gammal som ni är idag …

Kanske skulle han tälja och snida i trä så som han brukade göra. Han skulle inte instängas i skjulet ännu längre. Han skulle dock fortfarande vara intresserad av livet. Och ta reda på hur grejer funkar. Han skulle visa mer förnuft. Och han skulle hittills prata med drängen Albrecht, Alfred (eller vad heter den?) om livet känns tungt.  De två kan påminna oss om att livet är mer än plikt och succé. Det är det också. Men det betyder mycket mer. Det finns mycket att upptäcka. Det finns mycket som just ni, som just du kan göra för andra och den här världen.

Ibland hamnar man i en tid av ovisshet. Men tappa inte modet. Ge aldrig upp. Varje liv är en hemlighet som gäller att utforska. Varje liv är värdefull oavsett hur gammal vi är eller hur mycket pengar vi har.

Även om det ses mörkt ut ibland. Varje liv kan göra en skillnad. Emil så berättas ha blivit borgmästare respektive en jätteansvarig person trots att folket runt omkring trodde inte på det när han var liten. Och om vi gissar när det gäller Pippi: Hon kanske skulle ha blivit cirkusartist eller klimataktivist tillsammans med Pappa Långstrump och med sina vänner Tommy och Annika. Eller busschaufför eller vad som helst.

Ni kan vara vad som helst. Även om andra tänker att ni är annorlunda. Kanske är det ju bra förutsättningar att göra något speciellt. Titta inte på vad andra tänker på er. Tro på vad som känns bra för er.

Jag önskar er att ni ska uppleva den barnsliga nyfikenheten och öppenheten för livet, en glädje om allt som finns på den här jordkloten.

Och jag önskar er alltid en vän bredvid. När tiden är jobbigt, när det inte går vidare. Att det alltid finns en som lyssnar på er. Förlora inte modet för det finns alltid en som tycker om att höra vad ni har att berätta. Även de svåra angelägenheterna i livet. Ni betyder så mycket för de andra. Och glöm inte bort att öppna era hjärtan när en annan behöver er.  

Jag önskar er att ni kan njuta av solen so mycket som möjligt. Kanske med en vän. Trevlig sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: