Gud är ljus från början till slutet

Genesis 1

”I början skapade Gud himlarna och jorden. Jorden var öde och tom, mörker låg över djupet, och Guds Ande svävade över vattnen.

Gud sa: ”Ljus, bli till!” Då blev det ljust. Gud såg att ljuset var gott och skilde det från mörkret”.

Uppenbarelseboken 22

”Det ska aldrig mer bli någon natt, och ingen behöver längre några lampor eller solens ljus, för Herren Gud ska lysa över dem. Och de ska regera i all evighet”.

Låt oss be:

Gud, till Dig ropar jag tidigt om morgonen

hjälp mig att bedja och samla mina tankar till Dig

jag kan det inte ensam.

I mig är det mörkt, men hos Dig är ljuset;

jag är allena, men Du lämnar mig inte;

jag är modlös, men hos Dig är hjälpen;

jag är orolig, men hos Dig är friden;

hos mig är bitterhet, men hos Dig tålamod;

jag förstår inte Dina vägar,

men Du vet vägen för mig.

Amen.

Allt började med ljus. Innan jorden blev till skapade Gud ljus, så hörde vi. Ljus är en förutsättning för allt som lever. Gud sa: Ljus, bli till. Och det blev så. Gud skapade ljus och skilde ljus från mörkret. Guds vilja är att det blir ljust för oss.

Men från början fanns det både ljus och mörker.

De första människorna upplevde samma sak som vi. De upplevde det onda som vi gör. De fördrevs från paradiset. Och det uppstod våld och strid mellan människor. Så som vi upplever det nu också.

Bråk i en relation, en sjukdom, ett problem på arbetsplatsen, i familjen, på fritiden eller en konflikt inom oss kan göra att vi inte mår så bra, att det känns mörkt i livet.

Och nu när vintern närmar sig känns det ännu mörkare, vi känner oss trötta och vi längtar efter mer ljus.

Jag lyssnade på en sång av Uno Svenningsson. En låt som ni kanske alla har hört en gång: Det blir ljusare igen. Han beskriver de mörka känslor man kan ha ibland och han sjunger om hoppet att det blir ljusare igen.

Bibeln säger att Gud inte bara skapade ljuset, han själv är ljuset som vill vara nära oss, även inom oss för att upplysa vårt liv.

Jesus säger: »Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.«

Och det är därför att vi firar Advent, Lucia och jul. Vi väntar och hoppas på att det blir ljust igen.

Och n är vi sjunger: ”Nu tändas tusen juleljus”, då vet vi att från den 21 december solens ljus börjar stanna kvar lite längre för oss. Då blir det ljusare igen.

Det finns många historier av människor som berättade om hur tron på Gud blev ljuset i livet. För några veckor sedan hörde jag för första gången berättelsen av Elias Malmeström som var präst i Norra Råda. Han miste sin hustru och hade fem barn han skulle ta hand om. Han var förtvivlad och visste inte hur det skulle gå vidare.

I den här situationen skrev han vår psalmbokens psalm 217: ”Gud för dig är allting klart”. Egentligen var det en dikt som hette: ”Bön om ljus”. Han letade efter ljus i allt mörker som omgav honom. Och sedan hände det att han fann ljuset igen, att det blev ljusare igen.

Vi känner inte anledningen men han skriver: Mörkret är ej mörkt dör dig och i dunklet ser du mig”. Och: ”Där jag bäst behöver dig, är du allra närmast mig”.

Elias kämpade hård och hittade tröst i tron på Gud. Han slutar med: ”Allt din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn”.

Gud vill vara vårt ljus när det blir mörkt.

Han själv är ljus.

Första boken av bibeln och första kapitlet börjar med ljus och bibelns sista bok, uppenbarelseboken i sista kapitlet slutar med ljus:Det ska aldrig mer bli någon natt, och ingen behöver längre några lampor eller solens ljus, för Herren Gud ska lysa över dem”.

Gud vill vara vårt ljus och är själv ljus. Och det ska vi uppleva när vi möter Gud efter det här livet: Vi ska möta ljuset själv.

När vi möter Gud i himlen ska det aldrig bli mörkt igen. Där finner vår längtan efter ljus ro. Paradiset är återställd då.

Ännu har vi en tid framför oss där det blir mörkt ibland.  Och ändå finns det redan nu mycket ljus i allt mörker. När vi ber, när vi har gemenskap med varandra, när vi tar hand om varandra, när vi tar emot nattvard …

Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.

Låt oss vara ljusets barn och sprider Guds ljus i den världen.

Amen.

Bön: Dietrich Bonhoeffer

2 svar till “Gud är ljus från början till slutet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: