Jesus förhärligad – Kristus är vår sol

Gud säger i profeten bok Malaki: ”Men för er som fruktar mitt namn ska rättfärdighetens sol gå upp med läkedom under sina vingar (Mal 4,2)

De första kristna tolkade löftena i det gamla testamentet i samband med Kristus. Då tänkte man att löftena skulle bli uppfyllda i Kristus. Och därför betyder Guds ord här: Kristus är vår sol. Han är rättfärdighetens sol som går upp med läkedom under sina vingar.

Och det hade lärjungarna upplevt att Jesus kan bota oss och att han ta med ljuset i mörkret. Och när de upplever Jesu härlighet på berget Tabor då vill de stanna kvar där för alltid.

Solen och ljuset är en bild för Gud.

”Ljus, bli till”. Det är en av de första orden av gud i bibeln: Och Gud såg att ljuset var gott.

Ljuset är bra och det får oss att må bra. Och det märker vi under den här sommartiden. När man vaknar och stiger upp och de första strålarna rör oss. Det får oss på gott humör. Om dagen börjar med sol mår man bättre än om dagen börjar med regn och mörker.

Solen är inte bara ljus, det är mycket mer. Det är symbol för livskraft och därmed för Gud. I solens strålar lyser upp Gud själv. Det visste redan Egypterna, Grekerna, Azteker, Inkafolket.

I Psaltarpsalm 84 hör vi: ”Herren Gud är sol och sköld.”

Gud strålar och lyser. Han ger kraft och liv. Och han ger trygghet som en sköld.

Som ni säkert vet är många kyrkor inriktade/ byggd/vänd mot öster och ingången befinner sig i västen. Anledningen är att i öst stiger upp solen.

Och genom kyrkans fönster kommer in ljuset i kyrkorummet. Även de ljuskronorna i kyrkan gör det ljust/lyser upp. Och den stora byggnaden förmedlar oss en känsla av trygghet.

Så som Gud är: Sol och sköld.

Jag önskar oss alla goda upplevelser med Guds ljus och skydd. Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: