Lesjöfors kyrka

”Hur ljuvliga är inte dina boningar,
    härskarornas Herre!
Jag längtar innerligen till Herrens gårdar.
    Med kropp och själ jublar jag inför dig,
        du den levande Guden.
Även sparven har funnit ett hem och svalan ett bo åt sig
    där den kan lägga sina ungar:
    dina altaren, härskarornas Herre,
        min kung och min Gud!
Lyckliga är de som kan bo i ditt hus
    och alltid sjunga lovsånger till dig”.

så hör vi i Psaltaren 84.

För ett år sedan firade vi 50 års jubileet av Lesjöfors kyrka. 

Förr fanns det många frikyrkor i byn. Därför kallade man Lesjöfors också för Bergslagens Jerusalem. Det fanns fyra frikyrkor: Elim, Betlehem, Sion och Saron. Idag är bara den sistnämnda, Saron, i bruk för sitt ändamål.

De som tillhörde Svenska kyrkan var tvungna att vandra till Rämmens kyrka varje gång de ville gå till kyrkan.

Därför bestämdes så småningom att en kyrka skulle byggas i Lesjöfors samhälle.

Prästen Per Saxholm som själv är från Lesjöfors berättade: ”Från början minns jag bara ett tomt område som låg intill själva kyrkogården, eller urnlunden som den också kallades”.

Gerhard den Geer den stora industriella insåg att folk behövde en egen kyrka i Lesjöfors. Och han donerade tomtmark som medel till kyrkan. Även Lesjöfors kyrkliga arbetskrets var en drivande kraft inför kyrkans byggande.  

Den 2 advent 1971 blev så kyrkan invigd av biskop Gert Borgenstierna. En byggnad som förutom gudstjänstlokal också hade källarutrymme där olika verksamheter kunde äga rum. Källarplanet blev som ett församlingshem. Allt från barnverksamhet till syföreningsmöten kunde hållas i kyrkan som blev stort frekventerad av många besökare. Dessutom rik kör-verksamhet med konserter och även ekumeniskt samarbete hörde till.

Byggnadsstilen blev lite kritiserad i början. Men många kände sig mycket väl i den här mysiga kyrkan och har upplevt här fina stunder. Även jag har varit med i kören här, hade dop, vigsel och begravningar och minnesstunder här.

Mycket har hänt i den här kyrkan, under 50 år.

Något som uppmärksammades medialt var när dåvarande kyrkoherden Fredrik Lautmann gjorde en insamling från kyrkans del till stöd åt bruket, när ekonomiska svårigheter drabbade bygden. Han ordnade en stor demonstration som utgick från kyrkan och som blev ett stöd för bruket och samhället. När man frågade honom varför han gjorde det sa han: ”För mig är alla frågor religiösa”. På det sätt räddade kyrkan en del av bruket.

Under senare tid har kyrkan fått möta invandrare från andra kristna traditioner som deltagit i gudstjänstlivet.

Jag döpte till och med en hel irakisk familj här, 5 personer på en gång.

Och det sprids ryckte att Ingemar Bergman gifte sig här med sin Ingrid. I alla fall besökte han kyrkan en gång.

Och fortfarande händer mycket i den här kyrkan för människors skull. Det var också här där jag lärde känna sinnesrogudstjänster.

Paus.

Kyrkan har sett manga olika människor, har hört så många olika böner och har känd glädjen och sorg här. En ort som rymmer livet och där det heliga, andliga fick plats.

Kyrkan har alltid varit en plats där vi får känna oss hemma. Där vi får vara, där vi får skydd och bekräftelse och hopp.

Jag har ju varit i många länder, … kyrkan var alltid mitt hem

Och det får vi ta med oss härifrån idag: Kyrkan förblir en plats där människorna, unga och gamla, ska få det som den behöver i livet och där vi får känna oss hemma i alla livsskeden, från dopet till vår sista stund.

Kyrkan en plats där vi kan gå till, när vi behöver tröst, när vi vill fira det stora i livet och det stora Gud har gjort för människor (Jul och Påsk), när vi behöver känna Guds kärlek till oss, när vi letar efter kraft.

Jesus säger: ”Där två eller tre samlas i mitt namn, då är jag mitt ibland dem.”

Amen.  

Låt os be: Gud, Jag är så glad för att din kyrka finns. Där ger du mig förlåtelse, rening och ro. Där blir det lättare för mig att be, tacka och lovsjunga: Där ger din Son ut sig för mig vid nattvardsbordet. Där upplever jag gemenskap med de nu levande och de för länge sedan bortgångna. Där lyfts jag ut ur min trånga värld in i ditt väldiga sammanhang. För detta tackar jag dig av hjärtat, min Gud. Amen.

Informationer om kyrkan från Per Saxholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: