Nattvard

Nattvard är gemenskap

Jag älskar gemenskapen på bordet. Jag kan äta och dricka med andra tillsammans och prata om smått och stort. Där finns skratt och glädje och man kan dela med sig det som man har upplevt.

Ibland drömmer jag om ett stort långt bord där alla människor av alla tider och från alla håll sitter och njuta av gemenskapen.

Där vi är ett även om vi är olika.

När vi firar nattvarden i församlingen då känner jag precis det. Alla är välkomna. Ingen är störst eller minst och vi får känna oss accepterade.

Nattvardens betydelse

Nattvarden instiftades av Jesus dagen innan han blev korsfäst. Alla lärjungar satt rund bordet. Det fanns mycket att äta och dricka. Och efter en tid gav Jesus brödet och vin till var och en av dem och berättade för dem vad som skulle hända. Och han berättade för lärjungarna att han skulle dö på korset för att vi skulle få leva. Bröd och vin blev en symbol för att Jesus ville offra sitt liv för oss. Under nattvarden är bröd och vin inte bara symboler för Guds kärlek utan Gud vill möta oss i bröd och vin.

Vi tror på att Jesus är närvarande under nattvarden genom bröd och vin. Och att han vill ta bort alla bördor som vi måste bära i livet, att han vill skänka oss förlåtelse.

Brödsbrytelsen

Under nattvarden tar jag ett bröd och säger: Brödet som vi bryter ger oss gemenskap med Kristi kropp.

Och församlingen svarar: Så är vi fastän många, en enda kropp, för alla får vi del av ett och samma bröd.

Ibland säger folk till mig: När du bröt brödet kunde man faktiskt känna det Jesus måste lida och att han dog för oss.

Ja, det är så: Jesu Passion förknippar vi med mycket lidande. Ett lidande som slutade med att han dog.

Han gav sitt liv för oss. Det hände något allvarligt. Han gav sitt liv för oss så att vi kan leva. Jesus dog för alla våra fel och där vi misslyckades.

Skärtorsdag

På skärtorsdag firar vi att Jesus instiftade den här måltiden. Sedan dess firar vi det. Och vi tar bröd och vin, två enkla elementen som ger oss möjligheten att se och att känna Guds kärlek för oss.

Nattvard: Gud skapar gemenskapen med sig själv och med medmänniskorna

Vi alla upplever nattvard på olika sätt. Viktigast, tycker jag, är att det här blir ett möte. Ett möte med Gud som tar oss i sin famn och där vi får känna oss hemma. Där vi får kraft och hopp på nytt, där vi får känna oss accepterade. 

Tanken på att vi firar med alla som också firar nattvard på samma gång jorden rund är svindlande för mig. Då är drömmen om det stora bordet med alla människor och med Gud redan lite förverkligad.

Jag ser fram emot att det blir av en gång.

Tackbönen

Efter nattvarden bruka vi använda ibland den här tackbönen:

Kristus, vi tackar dig för din outsägligt rika gåva. Du blev ett svar på vår bön, ett bröd för vår hunger. Hjälp oss nu att vara ditt svar till dem som saknar vad vi äger i överflöd. Hjälp oss att höra det rop som du har hört, förstå den nöd som du har förstått, tjäna den mänsklighet som du har tjänat. Uppenbara för oss ditt bords hemlighet: ett enda bröd och en enda mänsklighet. Amen.

Kom gärna till våra gudstjänster med nattvard på skärtorsdag eller på en annan gudstjänst. Ses.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: