Alla hjärtans dag

Predikan till Valentinsdag

9Visa varandra uppriktig kärlek. Avsky det onda, och håll fast vid det som är gott. 10Älska varandra så som syskon bör göra. Gör allt för att visa hur mycket ni uppskattar och respekterar varandra. 11Var inte slöa utan brinnande i anden när det gäller att tjäna Herren.

12Var glada i hoppet, uthålliga när ni får lida, och be ständigt. 13Hjälp de heliga med allt de behöver, och visa gästfrihet.

14Välsigna dem som förföljer er, välsigna, förbanna dem inte. 15Gläd er tillsammans med dem som är glada, och gråt med dem som gråter. 16Behandla alla lika. Anse er inte för fina för att umgås med dem som är ringa. Och tro inte att ni vet allt.

17Hämnas inte på den som gör er något ont. Försök istället att göra gott mot alla människor. 18Gör allt ni kan för att leva i frid med alla. 19Det är inte ni som ska utdöma straff, mina kära. Lämna plats åt Guds vrede, för det står skrivet: ”Hämnden är min, och jag ska straffa, säger Herren.” 20Nej, ”om din fiende är hungrig, ge honom något att äta.

Om han är törstig, ge honom något att dricka.

Då samlar du glödande kol på hans huvud.”

21Låt inte det onda segra över dig, utan besegra det onda med det goda.

(Rom 12, 9–21)

So säger Paulus det i Romarbrevet. Och vet ni på vad det påminner mig om?

”All you need is love, mh mh mh mh mhh. All you need is love, love, love. Love is all you need”. Det var för 50 år sedan att Beatles sjöng den här sången. Det är mer aktuellt än någonsin.

Allt du behöver är kärlek. Det var också budskapen av den helige Valentin 200 efter Kristus.

Valentin försökte vara där för andra, för att hjälpa dem vars kärlek förhindrades. Valentin var biskop i det romerska riket. Och det berättas att han vigde kristna paren, trots dess att det var förbjudet av kejsaren. Och han engagerade sig för ett par där en far inte ville tillåta att sin dotter gifter sig med sin kille. Valentin handlade för kärlekens skull.

Han handlade mot lagen av kejsaren. Kärleken var viktigare för honom än lagarna och starkare än kejsarens auktoritet och faderns godtycke.

Han visste: Kärleken är det viktigaste och Allt vi behöver är kärlek.

Valentin blev avrättad på grund av det.

Varför engagerade han sig så mycket för kärleken?

Det var guds kärlek.

Han kände sig så mycket kramad av gud att han ville ge vidare den här kärleken. Han hittade den kärlek som vi hör om i Johannesevangheliet:

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv”.

Varför gör gud det? Hans väsen är kärlek. Gud kan inte annorlunda. Gud vill bara älska. I hans ögon är vi alla så värdefulla att han gör allt för oss, han även ger sitt liv för vår skull.

Gud vill säga med det: Du är värdefull, Jag älskar dig med en evig kärlek. Valentin kände den här kärleken från gud för sig själv.

Valentin kände den här kärleken från gud så mycket att han kunde älska sig själv och andra. Han hade upplevt: Gud ser positivt på oss.

Och därför ville han göra det pă samma sätt. Han ville se det positiva i andra och välsigna andras kärlek, andras relationer.

Det är inte lätt att se positivt alltid på de andra. Vi har själv våra svagheter och brister.

En grej jag lärde mig under mitt äktenskap var att det är viktigt att bestämma mig varje dag på nytt: Att beundra och ära min partner. Jag visste att jag älskar min partner men ibland var det svårt att komma ihåg. Jag tror att det är viktigt att vi bestämmer oss varje dag att älska på nytt: Gud, oss själva och den andra.

Jag tror att vår inriktning på kärlek förändrar mycket. Och jag tror att vi kan skapa vår egen realitet själv.

Vi kan bestämma oss om vi vill ha en kärleksfull relation till en annan eller inte.

Vi är så olika och vi förstår inte varandra hela tiden. Men kan jag bestämma mig att se först på det positiva i andra.

Om jag möter andra på det sättet då skapar jag själv en bra/vacker/hederlig realitet.

I den här tiden vi lever i behöver vi andra som ser positiv på oss. Vi behöver de andras kärlek. Vi behöver att ses. Om vi ser med värdesättande ögon på andra då skapar vi en bra självkänsla på andra.

Allt vi behöver är kärlek.

Och för kärleken behöver vi göra/investera någonting. Det är viktigt att vi skötar våra relationer till våra vänner, kollegor, partner, medmänniskor.

Vad sa Paulus i Romarbrevet?

”Avsky det onda, och håll fast vid det som är gott.

Gör allt för att visa hur mycket ni uppskattar och respekterar varandra.
11Var inte slöa utan brinnande i anden när det gäller att tjäna Herren.

12Var glada i hoppet, uthålliga när ni får lida, och be ständigt.

13Hjälp de heliga med allt de behöver, och visa gästfrihet.

16Behandla alla lika. Anse er inte för fina för att umgås med dem som är ringa.

17Hämnas inte på den som gör er något ont.

(Rom 12,9–18)
Så sa Paulus. Och vad kunde det betyda för oss? Om vi tänker på oss hur kärleken kunde se ut då kunde vi formulera kanske sådant:

Visa din nästa i ord och handling att du värdesätter den. Och ge komplimanger, berömma den andra. Håll tillbaka all för hård kritik. Och om det är nödvändigt att prata om nåt gör det på ett respektfullt sätt, visa förståelse för andras åsikter. Och acceptera andras fel och behärska eller förtryck inte den annan.

Var mjuk och hänsynsfull, omtänksam. Och glöm inte bort att krama och kyssa dina närmaste varje dag.

Var trogna vänner som stödjer varandra.

Och stödja, hjälp de vars kärleksrelation är i faran, som är utsatta för hot eller förtryck. Allt vi behöver är kärlek.

För några dagar sedan tittade vi på en film, som ni kanske alla känner till: Notting Hill. Julia Roberts spelar en känd skådespelare och Hugh Grant en bokhandlare. De blev kära, alltså en romantisk relation uppstod. Relationen kommer i en kris eftersom hon är so känd och alltid under tryck av pressen. Och till slut kommer scenen jag gillar mest: Hon kommer en gång till till hans bokhandel. Hon visste att hon gjorde mycket fel och bekände kärleken med orden: ”Jag är bara en tjej som står framför en kille och ber honom att älska henne”.

Allt vi behöver är kärlek. Om vi är kändis i världen eller inte, vi alla behöver älskas.

Det är viktigt att vi gör någonting så att kärleken börjar och att den finns kvar i framtiden.

Vi behöver inte vara perfekt utan visa om och om igen att de andra är viktiga i våra ögon.

Vi behöver varandra i goda och svara tider. Det är kärleken som gör att vi hittar livet igen.

Kära vänner låt oss fortsätta älska varandra eftersom gud älskade oss först. Amen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: